Piekarze załamują ręce. Rynek pieczywa się zmienia – na gorsze
Co z mitem o polskim chlebie? Mówimy, że mamy najlepsze pieczywo
Pora sprostować to obiegowe powiedzenie, że chleb to tylko mąka, woda i sól. A gdzie wiedza o czasie potrzebnym na dojrzewanie ciasta, no i jakie są składniki użytej mąki. Chociaż słowo „mąka” to nadużycie. Królują mieszanki dostarczane przez hurtownie. Warto wyjaśnić, że dla ułatwienia procesu technologicznego w mieszance jest czasem nawet 8 dodatków – a to na zapobieganie zbrylaniu, a to na przeciwdziałanie przyklejaniu się ciasta do powierzchni metalowych, no i coś na napowietrzenie produktu oraz na barwienie pieczywa. Chociaż tego określenia nie wolno używać, więc do „zacieniania” używa się słodu.
Czy warto w ogóle smarować ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz